Mitä on paintball ja kenelle se sopii?

Pelissä joukkueiden päämääränä on vaihtoehtoisesti yrittää ryöstää vastustajan lippu omaan tukikohtaansa, tai eliminoida kaikki vastustajan pelaajat. Joukkueissa olisi hyvä olla minimissään 3 pelaajaa/joukkue. Pelipaikaksi soveltuu niin metsä kuin esim. nurmikko alue johon kasata esteistä mieleisensä kenttä. Myös kisoihin tarkoitetut ilmatäytteiset suojat antavat aloittelijalle vaihtelua peleihin.

Paintball:n voisi sanoa sopivan kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Paintball ei välttämättä vaadi pelaajalta kovaa kuntoa vaan lajissa voi menestyä hyvin muutenkin, toiset ovat pelikentällä nopeita liikkumaan kun taas toiset tarkkoja ampumaan tai lukemaan pelinkulkua hyvin ja kommunikoimaan joukkueensa kanssa. Pelissä onkin aivan yhtä tärkeää yksittäisen pelaajan kuin koko joukkueen panos. Vastustajan vaaniminen ja kuviteltu vaaran tunne kohteen ampuessa myös takaisin herättää ihmisten mielikuvituksen ja antaa kroppaan sellaisen adrenaliiniruiskeen, että itse kukin voi unohtaa kaiken pelin ulkopuolisen ja keskittää siihen kaiken tarmonsa viedäkseen itsensä ja joukkueensa voittoon. Paintball onkin oivallista ajanvietettä yrityksen liikuntapäiville, polttareihin, kaveriporukoiden viikonloppuhuviksi ja moneen muuhunkin tilaisuuteen.

Vaatetus

Sopiva vaatetus pelaamiseen on verryttelyasu/maastopuku jonka alle pitkähihainen paita on hyvä lisä. Myös hanskat ja esim. lippalakki pään suojaksi ovat hyvä lisä varusteisiin. Maastosta riippuen kengät voivat olla normaaleista lenkkitossuista aina nappiksiin. Vaatteita ei toki kannata pukea liikaa yllensä, vaikka osumien sattuminen vähenisikin, sillä pelin tiimellyksessä tulee helposti kuuma.

Paintballin säännöt lyhyesti

Yleisimmät pelityypit ovat siis lipun ryöstö sekä pelaamineen viimeiseen mieheen. Viimeiseen mieheen pelaaminen on yksinkertaisesti peliporukan jakaminen kahteen joukkueeseen. Joukkueet lähtevät peliin pelialueen vastakkaisilta puolilta yrittäen eliminoida kaikki vastustajan pelaajat Huom. vain osuma josta jää väriläiskä lasketaan osumaksi, jos värikuula ei hajoa saa pelaaja jatkaa peliä normaalisti. Lipun ryöstö on säännöiltään pääpiirteittäin samanlainen paitsi että joukkueiden lähtöpaikoissa on liput. Pelin tarkoitus on siis joko eliminoida kaikki vastustajan pelaajat tai hakea vastustajan lippu ja tuoda se omaan tukikohtaan ennen kuin vastustaja ehtii tekemään saman. Toki säännöistä ja pelityypeistä löytyy useita eri variaatioita ja mikä parasta itse voi oman porukan kanssa sopia itselleen mieluisat säännöt.

Turvallisuus

Aseiden käyttämät värikuulat lähtevät 300fps (feet per second, jalkaa sekunnissa) ja kantama on olosuhteista riippuen 30-60 metriä, siksi aseilla ei saa koskaan osoittaa toista ihmistä kohti jolla ei ole suojamaskia päässään!

Myös pelien välissä tauoilla on hyvä pitää aseet suunnattuina poispäin muista ihmisistä ettei vahingossakaan tule tapaturmia, sillä esim. silmään osuessaan voi osuma aiheuttaa sokeutumisen. Siksi pelin tärkein asia onkin noudattaa ehdotonta turvallisuutta ja pitää suojamaski päässään aina ollessa pelialueen sisällä vaikka esim. kostean ilman takia linssi hieman huurtuisi. Myös jos on saanut osuman pitää maskia pitää päässään kunnes on päässyt pelialueelta pois sovittuun taukopaikkaan.

Paintballin historia

Paintball on sikäli erikoinen laji, että sen syntyhistoria on hyvin tiedossa. Se on yksi nuorimmista urheilulajeista, ensimmäinen peli pelattiin vasta vuonna 1981, joten vertailussa se sijoittuu aivan lapsenkenkiin esim. lumilautailun kanssa, kun niitä verrataan vaikkapa jalkapalloon tai jääkiekkoon, joiden historiaa voidaan seurata eri vuosisatojen taakse.

Ensimmäinen peli pelattiin siis 80-luvun alussa, mutta pelin idea sai alkunsa keväisenä iltana joko vuonna 1976 tai 1977 Floridassa Jupiter-saarella. Sikäli poikkeuksellista on, että paintballin keksijät osataan jopa nimetä, mitä ei voidakaan sanoa kovin monesta muusta lajista. Tuolloin paikalla olivat Charles Gaines, Hayes Noel ja Bob Gurnsey, joiden keskustelusta laji sai alkunsa. Tuolloin ei tietenkään puhuttu paintballista eikä Survival Game:sta, vaan aiheena oli, miten saataisiin yhdistettyä esim. suurriistan metsästyksen yhteydessä tai muussa vaaratilanteessa ihmisen tuntema adrenaliinin ja terävöittyneiden aistien aiheittama jännityksen ja pelon tunne vaarattomaan ympäristöön, jossa sen voisi tuntea uudelleen ja uudelleen.

Tuolloin kiistakapulana oli myös se, että Gurnsey väitti maalaisympäristössä kasvaneen ihmisen selviytyvän paremmin esimerkiksi väijytystilanteessa, kuin kaupunkilaisen. Tämä elinympäristön tuomien kykyjen puolustaminen ei purrut Noeliin, joka väitti, että selviytymiskyvyt ovat samoja, on ne sitten opittu metsällä tai Wall Streetin pörssisaleissa. Väittely päättyi ratkaisemattomaan, mutta se ei suinkaan kuollut pois, vaan sitä jatkettiin vuosien saatossa mitä erilaisimmissa paikoissa, etsien erilaisia vaihtoehtoja sen ratkaisemiseen.

Sitten ratkaisu löytyi: ”Nel-Spot 007 Color Marking Gun,” eli kuula-ase, joka oli tuolloin myynnissä käytettäväksi erilaisten kohteiden värillä merkitsemiseen. Käyttökohteina olivat kaadettavien puiden merkkaaminen hankalassa maastossa sekä riistan ja karjan laskennan helpottaminen. Ja sitten mukaan tuli myös ihmisten merkkaaminen sen selvittämiseksi, kuka pystyisi parhaiten selviytymään.

Sittemmin laji on levinnyt kulovalkean tavoin viimeisen kahden ja puolen vuosikymmenen aikana. Viimeisimpien arvioiden mukaan Yhdysvalloissa paintballia harrastaa vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä ja kilpapuolella on jo nähty ensimmäiset aivan ammattimaisesti pelaavat joukkueet. Eivätpä herrat Gaines, Noel ja Gurnsey aloittaessaan tienneet minkälaisen lajin pistivät liikkeelle.